LoggaVitbakgrund-page-001

Automat eller manuell? Det är frågan!

Vi är alla olika. Många tycker det är självklart med manuellt växlad bil när andra i dag tycker att det räcker utmärkt med automatväxlad bil. 

Visst blir du något "begränsad" då du inte får framföra den manuellt växlade bilen som en vän har, men fråga dig istället vad ditt behov är? 

  • Vad har du själv tillgång till för typ av bil idag?
  • Vad vill du köra för typ av bil i framtiden?


Låt dessa frågor ligga som grund till om du väljer automatväxlad eller manuell bil när du tar ditt körkort. Och ja, det går alldeles utmärkt att hyra automatväxlad bil utomlands. En del bilmärken har redan slutat tillverka manuellt växlade bilar som t.ex Mercedes som fasat ut den manuella växellådan helt och hållet. Volvo, Sveriges mest sålda bilmärke, säljer idag bara en modell med manuell växellåda och det är instegsmodellen av lilla suven XC40. De flesta hyrbilar och företagsfordon är idag generellt automatväxlade. Moderna bilar med automatväxel är generellt ofta bränslesnålare än manuella och således mer miljövänliga. 

Lite fakta är som följer: 

  • Över 85% av alla nya bilar som såldes i Sverige år 2023 va automatväxlade.
  • På HEMA tog ca 70% av alla eleverna ett automatkörkort år 2023.
  • Redan 2016 såldes fler automater i Sverige än manuella bilar vilket gör att allt fler begagnade bilar börjar bli automatväxlade också. 
  • På Blockets bilmarknad är redan ca 70% av bilarna 2023 automatväxlade.
  • Till exempel är alla elbilar och hybridfordon automatväxlade.
  • Inom en 3 -årsperiod kommer över 90% av alla nya bilar sålda i Sverige vara automatväxlade enligt branchorganisationen Bil Sweden.


Att köra med automat kan vara lättare, du kan koncentrera dig direkt mer på själva trafikkörningen och det är ibland en lite snabbare väg till körkortet. Innehavare av körkort med begränsningen "automat" kan efter ett nytt godkänt kortare körprov med en manuellt växlad bil, häva begränsningen, dvs sedan köra både manuell och automatbil. Inga krav på omprövning av teori eller riskutbildningarna. Under det manuella körprovet visar du att du kan hantera en manuellt växlad bil på ett trafiksäkert och miljömedvetet sätt. 

7 växlad DSG automatlåda