LoggaVitbakgrund-page-001

Polisen och Transportstyrelsen informerar!

Till dig som vårdnadshavare!
 

Polisen och Transportstyrelsen vill informera dig om de regler som gäller för körning av A-traktor och påminna om att det är du som vårdnadshavare som bär det yttersta ansvaret för att ditt barn kör säkert och följer bestämmelserna.

Förhoppningsvis kan ni hemma ha en öppen diskussion om trafikfarligt beteende, samtidigt som ni ser till att A-traktorn är trafiksäker och laglig för att minska risken för trafikolyckor och minimera eventuella skador.

Den här informationen kan vara ett bra stöd i samtal med ditt barn.

Vad räknas som A-traktor? Enkelt uttryckt är det en traktor som har byggts om från en bil. I reglerna anges att den ska vara lämplig som dragfordon och det ska vara uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godstransport – förutom en eller två passagerare bredvid föraren. Ursprungligen var A-traktorn avsedd för lantbruk, men idag används den främst av ungdomar som ett transportmedel.

 
  • För att köra en A-traktor krävs ett körkort. Det kan vara AM-behörighet (moppekörkort, moped klass I), traktorkort eller något annat körkort för motorfordon (till exempel för bil eller motorcykel).
 
  • Vad är det för åldersgräns? Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år. Vad finns det för regler för att köra just A-traktor?
 
  • A-traktorn får inte köras snabbare än 30 km/timmen och ska vara tekniskt begränsad så att den inte kan gå fortare. 
 
  • A-traktorn ska baktill vara utrustad med en så kallad LGF-skylt (långsamtgående fordon), en röd triangel som markerar att fordonet är långsamt.
 
  • A-traktorn får inte köras på motorvägar eller motortrafikleder och inte på vägar som är märkta med förbud mot traktor och motorredskap.
 
  • Alla som färdas i en A-traktor – förare och passagerare – ska använda bilbälte och det är förarens ansvar att de som är under 15 år använder bilbälte. Passagerare i en A-traktor får endast sitta på en plats avsedd för passagerare och det får endast sitta en person på varje plats.
 
  • Vad gäller för besiktning? Alla A-traktorer måste besiktas. När en bil byggs om till en A-traktor måste den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas för trafik. Därefter måste den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar för att säkerställa att den fortsätter vara trafiksäker. Frågor om hur man bygger en A-traktor eller vad som kan godkännas i registreringsbesiktningen besvaras direkt av besiktningsföretagen.
 
  • Varför ska man inte manipulera hastigheten? Det är inte tillåtet att manipulera en A-traktor för att fordonet ska gå fortare än 30 km/timmen. Att manipulera medför allvarliga risker – inte bara för den som kör, utan också för andra trafikanter. När hastigheten på en A-traktor manipuleras för att den ska kunna köras snabbare än den lagliga hastigheten, ökar risken för att föraren tappar kontroll över fordonet. Då ökar risken för olyckor och allvarliga skador eller dödsfall. Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga! Ökade hastigheter innebär att krafterna vid en kollision blir större. Risken för omfattande skador och dödsfall blir högre.
 
  • Visste du att försäkringen för en A-traktor inte gäller om hastigheten har manipulerats? Det betyder att eventuella skador på både fordon och personer inte täcks av försäkringen – alltså finns det även en ekonomisk risk för både föraren och för dennes familj. Om ditt barn kör en A-traktor som har manipulerats för att kunna köras fortare än 30 km/timmen och blir kontrollerat av polis, kan det leda till att barnet blir dömt för olovlig körning och får spärrtid på AM-körkortet samt indraget körkortstillstånd för att övningsköra andra motorfordon. Det påverkar möjligheten att ta körkort för andra fordon, som bil eller motorcykel.
 
  • Som vårdnadshavare hålls du som ansvarig om du tillåter ditt barn att köra ett fordon som barnet inte har körkort för att köra. Det kan vara att hastigheten manipulerats i A-traktorn som barnet kör eller om det kör något annat fordon som det inte har körkort för. Det kan leda till dagsböter och att ditt eget körkort blir återkallat.

 Det är du som vårdnadshavare som helt har ansvaret för att fordonet ditt barn kör är trafiksäkert och lagligt. 


Buller, buskörning, hög och störande musik

En annan sak som vi vill ta upp är att det inte är tillåtet att skapa onödigt buller eller störningar vid körning med A-traktor eller andra motorfordon. Buller, hög musik eller rökutsläpp är inte bara störande för andra – det kan också innebära ett trafikfarligt beteende. Om ditt barn kör på ett sätt som orsakar olägenheter för andra, kan polisen utfärda ordningsböter. Det är därför viktigt att ni diskuterar detta hemma och ser till att körningen inte skapar problem för omgivningen, särskilt i bostadsområden.

Nya regler kommer hösten 2025

Transportstyrelsen inför nya regler som bland annat innebär striktare krav på hur hastighetsbegränsningen av en A-traktor ska vara utförd. Det handlar om tekniska krav för att det ska bli svårare att manipulera en A-traktor för att fordonet ska gå fortare än 30 km/timmen. Det ska dessutom bli lättare att upptäcka om man har gjort det. Det handlar också om tydligare tekniska krav för LGF-skylten.



Vill du veta mer om vilka regler som gäller för A-traktor eller mopeder, sök gärna på följande webbplatser:
www.polisen.se
www.transportstyrelsen.se