


Hur går allt till och vad behöver du?
Eleven måste ha ett körkortstillstånd Grupp 1, det skaffar ni i god tid på Transportstyrelsen, klicka här . Det är viktigt att ni ansöker om körkortstillståndet i god tid, då det kan ta upp till 2-4 veckor innan eleven får det. Det behövs dock inte före elevens trafikkörning (se nedan) Eleven behöver online fylla i en hälsodeklaration ihop med ansökan samt göra en syntest för körkortstillstånd hos en optiker.
HEMA samarbetar med Lidingö Optikern, uppge "HEMA trafikskola" vid bokningen så får ni rabatt, ring dem på 08-765 53 25. Efter elevens syntest skickar optikern in elevens testresultatet elektroniskt så det kopplas ihop med den av er inskickade ansökan. Transportstyrelsen skickar sen körkortstillståndet till folkbokföringsadressen/KIVRA appen.
HEMA samarbetar med Lidingö Optikern, uppge "HEMA trafikskola" vid bokningen så får ni rabatt, ring dem på 08-765 53 25. Efter elevens syntest skickar optikern in elevens testresultatet elektroniskt så det kopplas ihop med den av er inskickade ansökan. Transportstyrelsen skickar sen körkortstillståndet till folkbokföringsadressen/KIVRA appen.
För att få påbörja utbildningen måste eleven vara 14 år och 9 månader. Man får bara övningsköra moped på en trafikskola, annars räknas det som olovlig körning. Körning på manöverbana samt i trafik sker löpande efter teorikursen.
Pris:
Kursavgiften är 6300 kr. Avgiften skall vara betald inom en vecka från bokningsdatumet. Målsman måste även inom denna vecka komma förbi och registrera eleven på trafikskolan och då få inlogg till läromedlet.
I mopedkursen ingår inskrivning på HEMA, fullständigt läromedel online, 2 x 4 ½ timmar teorilektioner där det på rasterna serveras mellanmål och dryck. Lån av skyddsjacka, ryggskydd, knäskydd, armbågsskydd, reflexväst och moped för manöverbanan och trafikkörningen ingår. Följande behöver eleven ha med sig själv. Helst skinnhandskar eller rejäla fingerhandskar och egen hjälm (se nedan)
Egen hjälm. Det är viktigt för elevens säkerhet att hjälmen passar just eleven korrekt, därför bör man inte låna hjälm av någon. Även om det är tänkt att eleven ska köra A-traktor eller mopedbil sedan så kommer det behövas en bra hjälm som passar perfekt den gången eleven kör eller skjutsas på en vanlig moped. Det är inte heller hygieniskt att dela hjälm med någon. Vi har jättebra tips på hjälmar som inte kostar hur mycket som helst. Fråga bara oss om ni har funderingar.
All körning under AM-utbildningen måste ske på två-hjulig moped, ett beslut av Riksdagen och Transportstyrelsen. Ingen övningskörning får heller ske hemma under utbildningen (olovlig körning) vilket kan ge problem för senare behörigheter såsom bilkörkortet.
AM-utbildningens obligatoriska moment:
Totalt utbildas eleven i minst 12 timmar. För att få sin AM-behörighet behöver eleven göra ett teoriprov vid Trafikverket på 70 frågor där minst 52 rätt är godkänt, som vid ett körkort för bil alltså. Det är AM-utbildningens examination efter utbildningen.
Teoristudier i grupp på Lidingö
Först gör eleven sina teorilektioner hos HEMA i Baggeby på Lidingö, obligatoriskt totalt minst 8 timmar. Eleven måste under och efter teorikursen plugga läromedlet online. Teoristudierna vid HEMA sker i storgrupp (max 16 elever) vid två tillfällen på minst 4 timmar vardera med pauser då det serveras mellanmål och dryck. Eleven bör även studera körkortsteorin hemma online. Hos HEMA får eleven tillgång till allt läromedel online så man kan plugga och öva när det passar än själv. Teoriprovet hos Trafikverket är ett riktigt körkortsprov för AM-behörighet så teorin är en avgörande del.
Mopedkörningen:
Sedan följer obligatorisk körning på manöverbana (generellt på Gillingebanan) och till slut trafikkörning här på Lidingö med våra trafiklärare Fredrik eller Manne.
För körutbildningen måste eleven ha med sig ordentliga heltäckande byxor och rejäla skor, ej kjol eller shorts.
Eleven får låna moped, skyddsjacka, ryggskydd, armbågsskydd, knäskydd och reflexvästar av oss till mopedkörningen. Glöm inte egna handskar samt den egna hjälmen.
Manöverbanan är ett av två praktiska obligatoriska moment som vi gör innan eleven kör ute i trafik. Man får lära sig att manövrera mopeden i både låg och hög fart. Vi går igenom mopedens olika delar och eleven får även testa att bromsa ordentligt och man kommer även behöva skjutsa någon. Våra mopeder är lätta och roliga att köra samt manövrera och vi använder oss av Gillinge trafikssäkerhetscenter i Vallentuna som övningsplats.
Trafikkörningen sker på Lidingö.
Eleven måste ha genomfört 6 st. godkända slutprov på övningstesterna (längst ner på teoritesterna online)för att få köra trafikkörningsmomentet. Det är för elevens säkerhet att man kan det teoretiska inför trafikkörningen. Väl i trafik på Lidingö kör eleven i olika trafiksituationer och trafikmiljöer på en moped och trafikläraren på en MC. Eleven får då träna i praktiken på det man lärt sig i teorin.
Det är dessa 4 stycken delar (moment) som måste vara genomförda och godkända av HEMA, så vi kan rapportera eleven till Trafikverket på avklarad och godkänd utbildning. När det skett kan eleven sen direkt skriva Teoriprovet om den fyllt 15 år.
Kom ihåg!
- Att eleven måste ha ett körkortstillstånd Grupp 1, det skaffar man i god tid på Transportstyrelsen, klicka här.
- För att få påbörja utbildningen på trafikskolan måste eleven vara minst 14 år och 9 månader.
- För att skriva teoriprovet måste eleven ha fyllt 15 år. Eleven får göra provet på sin 15-års dag.
- Efter utbildningen på HEMA (både teoretisk och praktisk utbildning är obligatorisk) får man utföra teoriprovet på Trafikverket. Alla momenten måste vara godkända av HEMA för att eleven ska få göra sitt teoriprov.
- Tiden från teorikursdatumet till klar utbildning varierar. Räkna med 7 - 30 dagar. Invänta boknings datumet för trafikkörningen innan ni bokar teoriprovet. Kommer med vid första bokningstillfället av utbildningen hos HEMA.
- Eleven måste ha fyllt 15 år för att få skriva teoriprovet. Eleven kan göra teoriprovet på sin 15-års dag och målsman kan boka teoriprovet på ett datum efter det sista obligatoriska momentet som är just trafikkörningen. Teoriprovet skrivs sen på Trafikverket Förarprov vid till exempel Stockholm central. Klicka här för bokningen av AM-teoriprovet.
Varmt välkommen!
Vid eventuella frågor om mopedkursen
kontakta gärna vår reception på
info@hematrafikskola.se
08-667 87 97