LoggaVitbakgrund-page-001

Automat eller manuell? Det är frågan!

Vi är alla olika. Många tycker det är självklart med manuellt växlad bil när andra tycker att det räcker med automatväxlad. 

Lite fakta är som följer:  över 80% av alla nya bilar som såldes i Sverige 2022 va automatväxlade. Inom en 5 årsperiod kommer över 90% av alla nya bilar sålda i Sverige vara automatväxlade enligt branchorganisationen Bil Sweden. Idag är till exempel alla elbilar och hybridfordon automatväxlade. En del bilmärken har redan slutat tillverka manuellt växlade bilar som t.ex Mercedes som har fasat ut den manuella växellådan helt och hållet. Volvo, Sveriges mest sålda bilmärke, säljer idag bara en modell med manuell växellåda och det är instegsmodellen av lilla suven XC40. De flesta hyrbilar och företagsfordon idag är genrellt automatväxlade.

Visst blir du något "begränsad" då du inte får framföra ett manuellt växlat fordon som kanske är det en vän har, men fråga dig istället vad ditt behov är? Vad har du tillgång till för typ av bil idag? Vad vill du köpa för typ av bil i framtiden? Sånt borde ligga som grund till om du väljer köra manuell eller automatväxlad bil. Moderna bilar med automatväxel är ofta mer bränslesnåla än manuella och således miljövänligare.

Att köra med automat kan vara lättare, du kan koncentrera dig direkt mer på själva trafikkörningen och det är ibland en snabbare väg till körkortet. Innehavare av körkort med begränsning "automat" kan efter ett godkänt nytt körprov med manuellt växlad bil, uppgradera till körkort utan begränsning, dvs sedan köra både manuell och automatbil. Inga krav på omprövning av teori eller riskutbildningarna. Under det manuella körprovet visar du att du kan hantera en manuellt växlad bil på ett trafiksäkert och miljömedvetet sätt. 

7 växlad DSG automatlåda