LoggaVitbakgrund-page-001

Manuell eller automat? Det är frågan

Vi är alla olika. Många tycker det är självklart med manuellt växlad bil när andra tycker att det räcker med automatväxlad. Dom flesta tar idag körkort med manuell bil men allt fler väljer att ta ett körkort med automat.  Detta beror på att över 80% av alla nya bilar som såldes i Sverige 2020 automatväxlade. Redan idag är till exempel alla elbilar och hybridfordon automatväxlade. Inom en 10 årsperiod kommer över 90% av alla nya bilar sålda i Sverige vara automatväxlade enligt branchorganisationen Bil Sweden.

Visst blir du något "begränsad" då du inte får framföra ett manuellt växlat fordon, men fråga dig istället vad ditt behov är? Vad har du tillgång till för typ av bil idag? Vad vill du köpa för typ av bil i framtiden? Sånt borde ligga som grund till om du väljer köra manuell eller automatväxlad bil. Moderna bilar med automatväxel är ofta mer bränslesnåla än manuella och således miljövänligare.

Att köra med automat kan vara lättare, du kan koncentrera dig direkt mer på själva trafikkörningen och det är ibland en snabbare väg till körkortet. Innehavare av körkort med begränsning "automat" kan efter ett godkänt nytt körprov med manuellt växlad bil, uppgradera till körkort utan begränsning, dvs sedan köra både manuell och automatbil. Inga krav på omprövning av teori eller riskutbildningarna. Under det manuella körprovet visar du att du kan hantera en manuellt växlad bil på ett trafiksäkert och miljömedvetet sätt. 

7 växlad DSG automatlåda